Hoe werkt een Chinees telraam (Abacus)? Download deze Abadacus werking instructies en begrijp het in no time.
We hebben het allemaal wel geleerd op de basisschool of middelbare school. Maar doordat we het niet meer in het dagelijks leven gebruiken, is het toch wel handig om de kennis over de Abacus even op te frissen als je ermee wordt geconfronteerd.
Het Chinese telraam wordt al duizenden jaren gebruikt in Azië, met name in China en Japan. De Abacus is het allereerste rekenhulpmiddel dat dateert van zo’n 6000 jaar vóór Christus (6000BC).
De Romeinen gebruikten kleivormpjes of ‘tokens’, in de vorm van kegeltjes, bollen, piramidetjes en cilinders om getallen mee uit te drukken.
Ongeveer 1000 jaar vóór Christus heeft men in China deze klei tokens vervangen door kralen, die door van een garen in een raamwerk werken geplaatst. Deze kralen reeg men op rietstengels of koorden en later op houten of metalen pennen. De huidige Abacus wordt nog steeds op dezelfde manier gemaakt.
Deze voortijdse computer (to compute = tellen) werd in 1946 ook gebruikt in een rekenwedstrijd, waarbij een Japanner met abacus het opnam tegen een computer. De Japanner won met een indrukwekkend verschil.
Nog altijd kunnen ervaren abacus beoefenaars veel berekeningen sneller. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk precies? Daarvoor kun je deze handige handleiding gebruiken om te leren hoe je kunt optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of staartdeling kunt doen. Succes!